APA POTABILA?

In 18 Noiembrie 2008, gestiunea serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare, a Municipiului Dragasani, este delagata catre APAVIL SA prin intermediul ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara) “APA VALCEA”

Din respectiva Asociatie (ADI) au facut parte de la bun inceput mai multe unitati administrativ teritoriale care, astfel, au delegat gestionarea serviciilor de furnizare apa potabila si servicii de canalizare catre APAVIL. Astfel, o mare parte din retelele din judetul Valcea ajung sa fie gestionate de catre APAVIL (Rm. Valcea, Dragasani, Baile Olanesti, Calimanesti, Baile Govora, Brezoi, Horezu, Babeni, Balcesti, Ocnele Mari, Berislavesti, Bujoreni, Bunesti, Costesti, Daesti, Danicei, Francesti, Ladesti, Lapusata, Maldaresti, Mihaesti, Milcoiu, N. Balcescu, Pausesti, Perisani, Pietrari, Roesti, Salatrucel, Slatioara, Stoilesti, Sutesti, Sirineasa, Susani, Vaideeni, Valea Mare, Vladesti, Voineasa).

Justificarea acestei decizii ar fi, conform celor expuse in contract, faptul ca, conform Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat sa investeasca in sectorul de apa si canalizare in sute de comunitati urbane unde exista mii de locuitori. Si cine ar fi putut implementa acest mecanism decat un mare operator pe acest domeniul? APAVIL

Mecanismul acesta s-a dorit a fi unul de dezvoltare regionala, prin care cetatenii sa beneficieze de servicii de furnizare de apa potabila si canalizare la standarde cat mai ridicate. Din pacate, de atunci au trecut 12 ani si in Dragasani, la robinet curge apa cu impuritati.

Cetatenii au sesizat de multe ori, in ultimii ani, probleme cu calitatea apei potabile.

Poze preluate de la cetateni care le-au postat pe grupul de Facebook OK DRAGASANI

Din cauza calitatii proaste a apei potabile furnizate in Municipiul Dragasani, cetatenii au dat vina de multe ori pe nepasarea si dezinteresul primarului de a rezolva aceatsa problema, dar trebuie avut in vedere ca si Consiliul Local are atributii in acest sens.

Justificarile reprezentantilor autoritatilor locale in aceasta problema au fost ca reteaua de apa potabila este invechita si este nevoie de mai mult timp si investitii pentru a fi refacuta. Totusi, au trecut peste 10 ani de la preluarea retelei de catre APAVIL si lucrarile se pare ca nu s-au finalizat.

Marian Rosca, consilier in Consiliul Local al Municipiului Dragasani

O alta problema identificata de catre cetateni este faptul ca cei care locuiesc la bloc nu au contracte valabile cu APAVIL.

Din pacate, autoritatile locale sunt foarte opace in comunicarea cu cetatenii si a fost nevoie de multe demersuri pentru a putea afla informatii despre aceasta situatie.

Se pare ca momentan exista un blocaj in rezolvarea situatiei. Intre timp, unele unitati administrativ teritoriale (UAT-uri) chiar s-au retras din asocierea si prefera sa-si rezolve problemele in mod separat. Sau cel putin incearca.