Cainii comunitari din Dragasani, o problema din ce in ce mai grava

Situatie prezentata de consilierul Marian Rosca, membru in Consiliul Local al Municipiului Dragasani.

“Incerc de mult timp sa inteleg de ce avem aceasta problema cu cainii fara stapan, mai ales ca asta a devenit o problema din ce in ce mai stringenta, avand in vedere ca multe persoane au reclamat ca au fost atacate de cainii comunitari, dar si unii caini se pare ca au fost maltratati.

La o prima vedere, problema ar parea simpla: exista, in cadrul Primarie Dragasani un serviciu cu resurse si angajati care ar trebui sa gestioneze acest aspect, conform prevederilor legale. In realitate, lucrurile sunt mai complicate.

Acum ca am aceasta calitate de consilier local, si pentru ca aceasta problema este una ce priveste comunitatea intreaga, am dreptul sa solicit Primariei, si aceasta este obligata sa-mi transmita, orice informatii care ma pot ajuta pentru a-mi indeplini atributiile cu privire la problemele comunitatii locale.

Am solicitat Primariei Dragasani sa ma informeze ce s-a facut in ultimii ani in problema cainilor comunitari si ce si-au propus sa faca in continuare, real fiind faptul ca suntem departe de rezolvarea acestei probleme. Din informatiile primite, lucrurile stau asa:

1 – Situatia cainilor comunitari este gestionata de catre Directia Servicii Publice (DSP) din cadrul Primariei Municipiului Dragasani (fostul ADP transformat in DSP), al carei director este dl. Ing. Toma Agapescu.

2 – DSP imi spune ca “anual si semestrial se intocmesc planuri de actiune privind cainii fara stapan din municipiu”.

3 – planurile astfel intocmite sunt transmise catre Directia Santiar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Valcea si mi se dau asigurari ca sunt “100% respectate”

4 – DSV sustine ca ne confruntam cu probleme cu cainii in oras pentru ca, problema principala, “sunt adusi caini din zonele limitrofe municipiului”

In continuarea informarii primite de la Primaria Dragasani mi se transmit si alte documente din care reiese:

1 – din evaluarile facute de DSP reiese ca in Dragasani, in luna Iulie 2020, existau 97 caini fara stapan, din care 37 erau sterilizati

2 – Adapostul de caini este compus din: 18 compartimente, cladire cu sala de sterilizare, magazie pentru hrana, doua birouri, 1 autoutilitara, si alte accesorii necesare desfasurarii activitatii

3 – personalul care deserveste adapostul este alcatuit din: 1 coordonator al serviciului de ecarisaj, 1 sofer, 2 muncitori pentru capturare caini si ingrijirea acestora

DSP imi transmite in continuare ca si-au propus sa faca, ca si actiuni si activitati, in privinta bunei gestionari a situatiei cainilor comunitari:

1 – capturarea si strangerea cainilor comunitari de pe domeniul public

2 – ingrijire, deparazitare, sterilizare, vaccinare si intocmirea unei evidente a cainilor comunitari

3 – promovarea adoptiilor si adoptiilor la distanta prin presa

4 – organizarea anuala a doua targuri de adoptie

5 – colaborarea cu ONG-uri specializate pentru adoptii internationale

Legat de punctul 1 de mai sus, DSP isi propune, conform graficului transmis, sa captureze cate doi (2) caini pe luna, respectiv iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.

Urmatoarea evaluare a numarului cainilor fara stapan din Municipiul Dragasani se va face in luna Decembrie 2020.

OK. Avand acum informatii mai amanuntite din partea autoritatilor si cunocand bine situatia din teritoriu, concluziile mele sunt urmatoarele:

1 – ma bucur ca reusim sa comunicam in mod eficient cu autoritatile responsabile si sper ca acest mod de comunicare sa dureze

2 – consider ca DSP nu este constienta de cauzele totale care genereaza problema cainilor comunitari din Dragasani: pe langa o cauza identificata si semnalata, aceea ca multi caini sunt adusi din zonele limitrofe, consider ca alte cauze principale sunt:

– nivelul scazut de sterilizare a cainilor comunitari – consider ca trebuie derulata o campanie activa si intensa in acest domeniu

– descurajarea prin informare si metode coercitive a aducerii cainilor in oras din zonele limitrofe

– nivelul extrem de scazut de capturare a cainilor de pe domeniul public

Concluzie finala de etapa: DSP trateaza foarte superficial problema cainilor comunitari si rezultatele le vedem cu ochiul liber, iar altii, din pacate, le simt pe propria piele.

Voi continua demersurile, in calitate de consilier in Consiliul Local al Municipiului Dragasani, pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari si asigurarea sigurantei cetatenilor din Municipiul Dragasani si grija pentru animalele fara stapan.”

Puteti comunica cu consilierul local din cadrul Consiliului Local al Municipiului Dragasani, Marian Rosca, pe probleme legate de comunitatea dumneavoastra, pe adresa de email ConsilierRosca@gmail.com